Om Okklusionstræning

Hvad er okklusionstræning?

Okklusionstræning kan bedst forstås som en fysiologisk genvej til at opnå muskeltilvækst og forbedret funktion med minimal belastning af sener og led. Under okklusionstræning påføres en manchet med et bestemt tryk om én af kroppens ekstremiteter (arme eller ben). Manchetten vil delvist afklemme ekstremiteten så muskulaturen hurtigere udtrættes, og i okklusionstræning arbejdes der derfor med lavere belastninger end i traditionel tung styrketræning. Det gør okklusionstræning særlig interessant og brugbar i rehabilitering og træning af patientgrupper der ikke tåler høj mekanisk belastning, men som fortsat har gavn af forbedret og/eller vedligeholdt muskelfunktion.

Selvom okklusionstræning fortsat er et nyt redskab for mange fysioterapeuter og sundhedsfagligt personale i den professionelle rehabilitering, så er forskningen i okklusionstræning mangeårig og effekten er veldokumenteret. Ud at anvende delvis okklusion med traditionelle styrketræningsøvelser kan det også kombineres med gang- og cykelarbejde.
Okklusionstræning er hverken skadeligt eller farligt, så længe det anvendes med forståelse og omtanke for den enkelte patient.
Sådan virker okklusionstræning.

På engelsk kendes okklusionstræning som Blood Flow Restriction Exercise (BFRE). Den præcise mekanisme i okklusiontræning er at man delvist afklemmer det arterielle indløb, og totalt afklemmer det venøse tilbageløb fra en ekstremitet ved hjælp af en manchet.

Okklusionstræning anvendes kun på arme eller ben og formålet er at skabe utilstrækkelig iltforsyning til den ekstremitet, som man afklemmer. Under okklusionstræning vil anaerobe energiprocesser igangsættes tidligere end under et tilsvarende arbejde uden okklusion. Det sker som en kompensation for den utilstrækkelige iltforsyning i kroppens forsøg på at opretholde arbejdsintensiteten. Større motoriske enheder og type-2 fibre rekrutteres tidligere i arbejdet/under træning med okklusion, restprodukter fra de anaerobe processer vil akkumulere og muskulaturen bliver udsat for et metabolisk stress som samlet set vil opregulere en række signalleringsveje for muskelvækst (hypertrofi).

Forskning har vist at træning med lav ydre belastning (< 30 % af 1 maksimal gentagelse) under okklusion, er ligeså effektiv til at øge muskelmassen som traditionel tung styrketræning (> 60 % af 1 maksimal gentagelse).
Hvem er okklusionstræning relevant for?

Okklusionstræning har sin særlige berettigelse i træning og rehabilitering af patientgrupper og atleter, der ikke tåler de høje mekaniske belastninger, som er forbundet med traditionel tung styrketræning. Det kan f.eks. være i rehabiliteringsforløb før eller efter operation eller hos patienter med kroniske lidelser/smerter. Forskningen peger bl.a. på at okklusionstræning kan være effektiv i forebyggelse og behandling af patienter med:

• Korsbåndsskader
• Ligamentskader
• Meniskskader
• Artrose (slidgigt)
• Patellofemorale smerter (smerter i knæet)
• Risiko for atrofi (muskeltab) som konsekvens af immobilisering.
• Andre skader/lidelser, der forhindrer brug af tung styrketræning.

Derudover er okklusionstræning også anvendt i kombination med traditionel tung styrketræning på elitesportsudøvere for øget styrkefremgang og muskelvækst.
Okklusionsudstyr fra Occlude.

Med okklusionsudstyr fra Occlude modtager du:

• Udstyr foretrukket af førende fysioterapeuter, hospitaler, olympiske atleter og professionelle sportsklubber.

• Sikkert, præcist og brugervenligt udstyr specialudviklet til professionel rehabilitering.

• Konisk designede manchetter for optimal anatomisk pasform til arme og ben i fire forskellige størrelser.

• Brugsmodelpatenteret ventilløsningssystem, som sikrer træning helt fri af slanger.

• Evidensbaserede guides og vejledninger til korrekt og sikker brug af okklusionsudstyr.

• Løbende opdateringer via nyhedsbreve om den nyeste forskning og protokoller til dit arbejde i rehabiliteringen.

• Mulighed for personlig, faglig support og deltagelse i gratis workshops.

• Et gennemarbejdet produkt med mere end to års udvikling og tests.
Sådan kommer du i gang.

Occlude har udviklet en praktisk nem-guide til opstart af okklusionstræning, som du modtager ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, ligesom du også modtager vores brugermanual ved køb af udstyr fra Occlude.

Nem-guiden indeholder alle de nødvendige oplysninger du som fagperson, sportsudøver eller privat person har brug for at vide, inden du starter op med okklusionstræning.

Tilmed dig nyhedsbrevet her

Instruktionsvideo